ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ №3 "СОНЕЧКО"
м. Володимир, Волинська область

«Основи самодопомоги і надання первинної кризової допомоги ближньому»

   Військові дії та кризові періоди є випробуванням для міцності та стійкості людської душі. З цієї причини важливо мати знання та навички, які допоможуть зберегти ментальне здоров'я та підтримати психічне благополуччя.

   Israel  Trauma Coalition (ITC) – Ізраїльська коаліція травми – це асоціація організацій,  які займаються психосоціальною підтримкою населення, які постраждали від різного роду катастроф, в тому числі від війни.

   Ізраїльські спеціалісти є експертами світового рівня, реалізовували навчальні програми  та впроваджували кризові інтервенції (Тулуза та Париж),  в Японії, Непалі, Філіппінах, Чечні, Німеччині, Йорданії. В США – робота з наслідками нападу під час Бостонського марафону, після повені в Х’юстоні (штат Техас), Лас-Вегас, Паркленд (штат Флорида), після випадків стрілянини в Ель-Пасо, теракту у Піттсбурзі та у Лос-Анджелесі після масштабних лісових пожеж.

   З 2014 року Israel Trauma Coalition (ITC) активно веде діяльність в Україні.

   Протягом серпня-вересня практичний психолог Пшоннік Лілія Сергіївна пройшла курси підвищення кваліфікації «Основи самодопомоги і надання первинної кризової допомоги ближньому», які проводилися у три етапи за додатковим графіком Ізраїльською Коаліцією Травми.

  Неформальна освіта є невід'ємною частиною концепції навчання протягом усього життя, яка дозволяє дорослим  людям набувати та підтримувати навички, уміння та світогляд, необхідні для адаптації до постійно змінюваного середовища.

   В рамках «Тижня знань з  основ безпеки життєдіяльності в закладі було проведено ряд заходів для учасників освітнього процесу. Зокрема протягом 14- 20 листопада 2023року:

  • «Техніки саморегуляції» - практикум для дітей;
  • «Самодопомога  та навички  психологічної підтримки»,  «Техніки саморегуляції» практикум досвіду за протоколом надання першої психологічної допомоги МААСЕ   для вихователів;
  • «Визначення власних копінг-стратегій та застосування ресурсних каналів для підвищення якості життя»    для асистентів та спеціалістів;
  • «Розвиток резильєнтності – долання стресу» для вихователів.                                                                    

   Колеги отримали інформацію про вплив травматичного стресу на життя людей в реаліях сьогодення, про здатність відновлення, стійкість та безперервність, про  стан резильєнтності. Відновлення – це процес поступового повернення здатності людини до благополучного функціонування, а також підвищення адаптаційних можливостей людини після впливу травматичного стресу.

   Процес відновлення в кожної людини індивідуальний, має нелінійний характер і різну тривалість. Здебільшого відновлення після травматичної події може тривати від кількох  днів до чотирьох – шести тижнів, у поодиноких випадках – до кількох місяців.

   Керівними принципами відновлення після травми є відновлення безпеки та розширення можливостей. Чинники, що сприяють відновленню людини, – резильєнтність та безперервність життя.

   Резильєнтність (резилієнс, психологічна пружність, стресостійкість, стійкість тощо) – це здатність людини впоратися зі складними життєвими подіями та відновитися після труднощів чи стресу. Резильєнтність – це те, що дає силу втриматися проти викликів, життєвих випробувань, це спроможність зберігати особистісну цілісність. Концепція резільєнтності передбачає:

• позитивний результат, який досягається попри високий ризик (наприклад, коли людині доводиться долати багато факторів, що викликають стрес та напругу),

• збереження основних властивостей особистості під час небезпеки,

• повне відновлення після травмування та досягнення успіху згодом.

   Травматична подія умовно розділяє життя людини на «до» події та «після», це спричиняє появу в людини відчуття розірваності життя. Підсиленню безперервності допомагає відновлення звичного ладу життя.

   Педагоги ознайомилися з правилами надання першої психологічної допомоги за протоколом МААСЕ, та протоколом самодопомоги «Чотири стихії», з техніками саморегуляції, а також з методом BASIC  PH з відновлення після травматичного стресу.

   Психологічні  практикуми з елементами тренінгу були проведені в комфортній обстановці, в ресурсному колі позитивного спілкування та особистісної взаємодії.

  

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *